Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Shakira és Piké válása-bosszúdalok
A Shakira dráma-avagy a megcsalás feldolgozása

A Shakira dráma-avagy a megcsalás feldolgozása

Az sejthető volt, hogy a meglehetősen csúnya szakítás nem csendben zajlik majd, de minden képzeletet felülmúlni látszik az az eszkalálódó dráma, ami kezd egy valóságshow színvonalára süllyedni.

Pár éve még a Forbes a világ egyik legbefolyásosabb párjának választotta őket, látszólag harmonikus párkapcsolatban éltek két gyönyörű gyerekkel. Ezért is robbant bombaként a hír, hogy a házasságuk tönkrement és a focista közös házukban csalta meg feleségét fiatal baránőjével.

Shakira revans dalt írt hűtlen exférjének, ami a youtubeon órák leforgása alatt rekordot döntött: 63 millió megtekintéssel a legnépszerűbb latin-amerikai dal lett.  A bosszúsláger, más néven diss track nem napjaink újkeletű tredje, bár tény, hogy kevésbé odamondogatós volt pár évtizeddel ezelőtt, mint napjainkban. A szakítós himnuszok aranyérmese az I Will Survive Gloria Gaynor-tól, de Elvis és a Beatles is megénekelte szívfájdalmát és a Rolling Stones-nak is több ilyen slágere született.

Hogyan hatott Shakira revans dala a karrierjére?

A szakítós dalok trónfosztója talán Shakira lesz, ugyanis új szintre emelte a fájdalom kiéneklését. Valójában ez nem is egyszerűen szakítós dal, ahol a sértett fél a szívfájdalmáról vall, hanem igazi beszólogatós sértegetés. Shakira a dalban olyan megjegyzéseket vág Piké fejéhez mint hogy lecserélted a Ferrarit egy Twingora, elcserélted a Rolexet egy Casiora. 

Shakira egóból írt dalával beárazta magát, mellyel elkeseredetten próbál önigazolást keresni önmagának és a világnak. De ezzel a saját méltósága romjain járja a haláltáncot. Ő egy szexszimbólum, valójában semmi szükség nem lett volna arra, hogy az értékkülönbséget bizonygassa, hiszen a Ferrarinak sem kell meggyőznie senkit arról, hogy jobb egy Twingonál. Shakira önmagából egy státuszimbólumot gyártott le azzal, hogy párhuzamot vont önmaga és a luxuscikkek között, tárgyiasítva ezzel önmagát. 

Ahogy a mondás tartja, "nem kell győzni, elég a győzelem látszatát sugározni...de ez az a győzelem látszata, ami valójában a legnagyobb vereség.."

Shakira szakítós dala körüli médiafelhajtás jól példázza azt is, hogy a kommentelők hogyan képesek közellenséget gyártani valakiből. Az új barátnőre Clara Chia Martíra akkora népharag zúdult, hogy idegösszeroppanással került kórházba.

Mégis miért szeret a közönség bevonódni három ember párkapcsolati krízisébe? Miért övezi Shakira dalát ekkora siker?

Egy párkapcsolat vége olyan trauma, amelyen mindenki keresztül megy élete során, így megnyugtathat a tudat, hogy Shakirát is gyötörhetik olyan hétköznapi dolgok, mint mindenki mást, így kevésbé érzi magát egyedül az ember a saját bánatával.

Mike Dow pszichoterapeuta elmondta a Vice-nak, hogy a szakítós dalok által végzett önterápia olyan működési elvek mentén fejtik ki hatásukat, mint ahogyan a poszttraumás stresszel kezelt betegek esetében az a módszer, amikor a paciens felidézi a traumatikus emléket, ezáltal lehetőséget ad az agynak arra, hogy feldolgozza azt.

A szakítós dalok egyik sikerfaktora tehát, hogy tudunk rá rezonálni. Összeköt és empátiát ébreszt. 

A szomorú zenék segíthetnek jobban érezni magunkat, mert normalizálják az érzéseinket. Rájössz, hogy egy univerzális emberi problémával nézel szemben, amellyel nem vagy egyedül, és ami majd idővel jobb lesz

– foglalta össze a Vice-nak a jelenség lényegét Abigail Burd pszichoterapeuta.

Az énekesnő hozzátette, hogy erősebben jött ki a történtekből, miután szembe tudott nézni azzal a ténnyel, hogy párja, gyermekeinek apja, a 36 éves Gerard Piqué megcsalta őt a 23 éves Clara Chia Martival.

„Ez az erő abból fakad, hogy átélünk egy fájdalmas veszteséget, elfogadjuk és elviseljük a frusztrációt, megértjük, hogy az élet nem mindig azt hozza nekünk, amit szeretnénk. Vannak álmok, amelyek összetörnek. Utána fel kell szedni a földről a kis darabkákat, és újra összerakni magunkat a gyermekeinkért”

– nyilatkozta Shakira.

 

 

Ha szükséged van Búvóhelyre hívj fel minket és ne legyél olyan amatőr mint Piké, aki a közös otthonba vitte haza az új barátnőt.

Budapest Búvóhely

06 20 321 23 93

Keress bizalommal!

Ez is érdekelhet:

Mentsd el!
Később még jól jöhet